Новини

ТРЕНЕР КОМАНДИ «ХІТ U-11» ЄВГЕНІЙ ЛЕШКОВ: «НАМ ПОТРІБНО ВИХОВУВАТИ ЛЮБОВ ДО ФУТЗАЛУ»

Нещодавно у структурі нашого клубу була створена команда юнаків 2007-2008 року народження – «ХІТ U-11». Таким чином, ми зробили черговий крок у розбудові клубної вертикалі. Про історію створення цієї команди та її подальші плани кореспондент «5х5» поспілкувався з тренером цього колективу – Євгенієм Лешковим.

 

– Євгеніє Олександровичу, вітаємо Вас зі створенням команди «ХІТ» U-11. Чи можете розповісти, як створювалась ця команда?

– Дякую. Історія цієї команди починається з вересня 2014 року як такий собі проект амбіційних ентузіастів. Одним з них був я, як представник тоді ще Серійного заводу «Антонов», а іншим – Іван Олександрович Токаренко, заступник Київського міського відділення ФСТ «Спартак». Тому, і назва була – «Спартак-Антонов». Так ми росли та працювали, скажімо так. У мене був «врожайний» рік, тобто – команда, складена з хлопців 2007-2008 р. н. Діти намагались і прагнули прогресувати. Батьківський колектив також став однодумцями. Але Серійний завод «Антонов» згодом став ДП «Антонов» і втратив інтерес до нас. А у ФСТ «Спартак» було закрите відділення футболу. Але Іван Токаренко знайшов вихід, і все будувалось на громадських засадах. Але команда, яка двічі стала срібним призером першості України з футзалу, продовжила своє існування. Потім вже почалося знайомство з ФК «ХІТ». Третій рік ми виносимо прапори на матчах Екстра-ліги та виводимо команду на гру. За ці три роки ми не пропустили жодної домашньої гри «ХІТа», а минулого року, коли поверталися з Польщі, відвідали гру «ХІТа» з «Ураганом» у плей-оф Екстра-ліги.

– Наскільки я правильно зрозумів, то розмови про те, що Ваша дитяча команда увійде до структури «ХІТа» велись давно, чи не так?

– Звичайно. Але, мабуть, спочатку це були не перемовини, а, скажімо, оглядини. Діти дивились на Журбу, братів Борсуків, Чепорнюка з відкритими ротами. А коли вони підходили після гри до дітей, то можна було лише уявити їх емоції. Батьки , до речі, довго не розуміли різницю між футболом та футзалом. А зараз, як і я, не завжди дивляться футбол по телевізору – не дуже цікаво. І після цього вже почались перемовини. Ось тут я побачив та оцінив послідовність і обізнаність Володимира Анатолійовича Котляра (президента «ХІТа». – А. Т.). І, мабуть, вже розуміючи його бачення розвитку клубу, Я вдячний, що це сталося саме в цьому сезоні, а не в минулому. Також я дуже вдячний Олександрові Магді, моєму спів вихованцю Максимові Войтку (екс-гравцеві «ХІТа»), Дмитрові Шувалову, Льву Галушко, братам Борсукам, Сергієві Журбі та Олегові Лук’яненку за підтримку мене та команди в очікуванні рішення.

– Створення «ХІТа» U-11 – це черговий крок у розбудові інфраструктури столичного клубу, адже є вже молодіжна команда – «ХІТ» U-17 – U-19. Який план розвитку цієї команди на найближче майбутнє?

– Поки що завданням є виключно навчання, здобуття технічних здібностей футзалістів, доведення до автоматизму. Далі – впровадження в тренувальний процес згідно тих принципів, які прищеплює головній команді Дмитро Олегович Шувалов, а В’ячеслав Васильович Листопад – команді «ХІТ» U-17 – U-19. Звісно, планується участь у футзальних змаганнях (чемпіонаті Києва, чемпіонаті України, футзальних фестивалях тощо). Але основною вимогою є не результат на табло, а динаміка прогресування малюнку гри та технічна майстерність. І сподіваюсь, що у віці 14 років ми розпочнемо виступ у Юнацькій Екстра-лізі.

 

– Судячи з усього, поки що про створення команд U-13 та U-15 у структурі «ХІТа» мова не йде, і пріоритетом наразі буде лише команда U-11?

– На сьогоднішній день – так. Це залежить від прогресу нашої молоді. Ви ж самі розумієте – щоб були команди U-13 та U-15, треба їх виховувати та прищеплювати клубну гру та любов до футзалу.

– Останнім часом кількість дитячо-юнацьких команд у структурах клубів Екстра-ліги зростає. «Ураган» вже давно має свою Академію, є юнацькі команди у «Сокола», «Енергії», «ІнБева», «Кардинала». Ось зараз поступово додається «ХІТ». Що можете сказати про те, що керівники клубів Екстра-ліги нарешті почали думати про майбутнє та звертати увагу на юнаків?

– Я би ще сюди додав і «Продексім». Я вважаю, що вони почали розуміти різницю між вихованцем футзальної та футбольної школи. Якщо це так, а я на це сподіваюсь, то це буде великим плюсом для українського футзалу.

 

Автор: Артем Терентьєв, «5х5»

Яндекс.Метрика