Новини

СЕРГІЙ ЖУРБА: «У ФІНАЛЬНИХ МАТЧАХ ТРЕБА ВІДДАТИ ВСЕ, ЩО В ТЕБЕ Є»

Напередодні старту фінальної серії Екстра-ліги 22/23 «ХІТ» – «Ураган» капітан нашої команди Сергій Журба відповів на питання прес-служби клубу:

Сергій, цього тижня завершилася шалена півфінальна серія проти «Енергії», коли востаннє ти грав серію плей-офф із п’яти матчів? Пригадуєш?

Так, востаннє – це серія проти знову ж таки «Енергії», за чемпіонство у сезоні 2015/2016, коли я грав за харківський «Локомотив». Тому що в «ХІТі» ми до п’ятого матчу не доходили – максимум за чотири гри або вигравали, або ні. А ось тоді то був передостанній сезон «Локомотива», і в п’ятій грі вдома ми поступилися в додатковий час. І тоді «Енергія» виграла чемпіонство Екстра-ліги, щоправда, ми взяли Кубок України. В Харкові у фіналі, здолали, доречі, «ХІТ».

Наша серія з «Енергією» вийшла дійсно шаленою, а взагалі із семи матчів в сезоні – п’ять завершилися внічию в основний час. На скільки емоційно-затратні були ці поєдинки?

Ми налаштовувалися на перемогу в кожному матчі. Але у регулярному чемпіонаті у нас початок гри не задався, ми пропустили два голи з наших помилок. На виїзді ми створили багато моментів, забивали, але знову зіграли внічию. А у плей-офф всі знають, що прохідних ігор не буває – за будь-яку помилку карає суперник. Для чемпіонату України це добре – через такі матчі майстерність гравців зростає. І я не назву наші матчі з «Енергією» важкими, просто у першій грі львів’янам не вистачило третього голу, а шанси у них були; а ми зуміли проявити характер. А вже у другій грі ми за рахунку 2-0 могли забити ще, наприклад коли Сухов добіг до воріт Войтовича, але там тільки диво врятувало гостей. Я думаю, якщо б забили третій, то все б для них закінчилося у тій грі. А в іграх у Львові були інші сценарії. Ми один одного вже знали майже ідеально, тож коли знову була нічия, тепер 4-4, в екстра-таймі моментів було мінімум, а далі лотерея.

А що відбулося у четвертій грі серії, коли ми провалилися 3-7?

Так, по грі було видно, що не пішло із самого початку. Моменти начебто є, але ми давали багато шансів суперникам для контратак і вони цими шансами скористалися і покарали нас. І коли на початку другого тайму одразу пропустили, а потім знову – і вже 0-4, вибиратися з такої ситуації вкрай важко. У грі з п’ятим польовим у нас щось виходило, але ми і пропускали голи, тож наздогнати «Енергію» вже було майже неможливо.

Але у Києві ми гідно відповіли суперникам, взявши реванш 7-2…

Ось може поразка у четвертій грі і зіграла свою позитивну роль! Ми зробили висновки, зіграли максимально сконцентровано, не дали львів’янам шансів а ні у грі, а ні в плані контратак. Дуже вчасно забивали голи, чим деморалізували суперників.  

Цього сезону Екстра-ліга вперше зіграла регулярний чемпіонат із групами по регіонам – «Захід» та «Центр». Як тобі така система?

Не принципово. Слава Богу, що ми взагалі граємо. І велике Дякую нашим воїнам, які дають нам змогу займатися улюбленою справою. Чемпіонат йде, а формат не так важливий. Єдине, що у всіх викликало здивування – це жеребкування фінальної серії.

Ти маєш на увазі – що вирішальний п’ятий матч серії варто було б зіграти на нейтральному майданчику?

Так, я думаю, потрібно було на початку сезону це обговорити з керівниками команд. Різні варіанти обговорити.

А якщо «ХІТу» випало б грати п’ятий матч вдома, ти так теж вважав би?

Так, я теж так вважав би. Думаю, багато команд були б проти, опинившись в такій ситуації.

Перейдемо до Кубку. Як ти оціниш виступ «ХІТа» у цьогорічному Кубку України?

У самому розіграши команда сподобалася – ми одразу пройшли чемпіона, «Ураган». Доволі непогано виглядали, показали хорошу гру. Впевнено пройшли у чвертьфіналі та півфіналі. Але Фінал – це зовсім інша гра. Інший запал, інші емоції, все інше. Можливо, хлопці десь перехвилювалися, бо дуже хотіли виграти. Я впевнений – якщо б ми забили другий гол після 1-0, а шанси у нас були, то вже ми б не відпустили цю гру. А так, пропустили такий прикрий м’яч, з рикошету, і далі вже гойдалки пішли. І остання гра зіпсувала увесь наш виступ. Люди пам’ятають останній матч і останній результат, інше все – лірика. Тому я вважаю, що результат у Кубку – негативний.

У суботу стартує фінальна серія проти «Урагану». Що буде найголовнішим для нашої команди?

Найголовніше – це реалізація моментів. З такими суперниками – якщо є реалізація, то є і результат. Настрій – це зрозуміло, це фінал, тут вже зайвий раз і казати не треба. У фінальних матчах треба віддати все, що в тебе є. Намагатися забити на один гол більше в кожній грі.

Сильні і слабкі сторони «Урагана»…

Сильні – це стандарти та якісний пресинг. Я би не сказав, що у них є багато слабкіх сторін. Але ми будемо шукати, за що можна зачепитися. У нас позитивна статистика з ними у цьому сезоні – в чемпіонаті перемога та нічия. А у кубку ми виграли 3-1, а коли поступилися 0-1 у гостях – той рахунок нас влаштовував, щоб пройти у Фінал восьми. Наше головне завдання на матчі фінальної серії – реалізувати наші моменти, які ми створимо, і дали вже тиснути на суперників.

Записав Лев ГАЛУШКО

Яндекс.Метрика