Новини

СЕРГІЙ ЖУРБА: «З «УРАГАНОМ» РОМАНТИЧНОГО ФУТЗАЛУ БУДЕ МІНІМУМ»

Універсал ФК «ХІТ» Сергій Журба розповів прес-службі нашого клубу про нещодавні матчі збірної України, чого не вистачило у фіналі Кубку України 2020/2021, та як команда готується до півфінального протистояння Екстра-ліги проти «Урагану»:

Сергій, ще раз привітаємо нашу збірну з виходом на ЄВРО-2022, як оцінюєш виступ проти Данії. По ТВ здалося, що грали якось натужно.

Дякую, за привітання. Взагалі – ми зробили велику справу, яку повинні були зробити ще раніше, а саме – вийти на чемпіонат Європи. Але на жаль, з хорватами цього зробити не вдалося, хоча ми налаштовувалися вирішити це завдання саме з хорватами. І всій нашій команді було важливо зібратися, на рівні зіграти дві гри з данцями, і одну з албанцями. Албанці не прилетіли через свої особисті причини, в принципі вже не важливо. Натужно? Ну, можливо. Але зараз всі європейські команди навчилися більш-менш грати у футзал, і Данія не виключення. Вони на початку матчу якось просто нам забивали м’ячі, хоча ми надалі зуміли переломити хід гри, і доводили справу до розгрому. Тим не менш, данці показали себе міцною командою, а простих суперників на міжнародному рівні, як ми знаємо, не буває.

Можливо, у матчах з Данією не вистачало нашого стовпа Миколи Білоцерківця?

Ну, так. Більшою мірою це стосується четвірки «Продексіму». У нас є в команді хлопці, які здатні замінити Миколу. Але якщо визнати, що не все виходило у хлопців з Херсону у цих матчах, то можна зробити висновок, що Білоцерківця і їм не вистачало для повної гармонії, та і, напевно, всій збірній.

Як тобі нова система відбору на ЄВРО – «виїзд-вдома»?

Цікаво. Дуже цікаво! На превеликий жаль матчі проходили без вболівальників, а так було б набагато цікавіше. Їдеш у іншу країну – там фанати створюють атмосферу, граєш вдома – тут вболівальники вже підтримують нас. Плюс мені ця система подобається через те, що турнір проходить певний час, на дистанції. І щоб потрапляти у збірну, тобі потрібно постійно бути у тонусі. Постійно доводити, що ти наразі на такому рівні, щоб викликатися до національної команди. І постійно на дистанції ти повинен тримати форму, щоб приїжджати у збірну і давати результат, потім вирішувати завдання у клубі, а потім знову повертатися у збірну. А раніше був один відбірний турнір – зіграли три матчі за умовні чотири дні, і «до побачення». Тому, у новому форматі вже інше футзальне життя.

А не буде проблемою, що фінальний турнір майже за рік?

Не думаю. Зараз команда дограватиме сезон, влітку буде невеличка відпустка, потім будуть збори, підготовка до нового сезону. На початку осені вже розпочнеться новий чемпіонат, і паралельно будуть вікна на збори та контрольні ігри збірних команд, тож до зими ми вийдемо на фінішну пряму у підготовці до чемпіонату Європи. Тут не бачу проблеми.

Добре. Тепер від приємного перейдемо до не дуже приємного. Чого «ХІТу» глобально не вистачило у фіналі Кубку України 2020/2021 проти «Продексіма»?

Глобально – не вийшло виграти трофей. Якщо у деталях, то грали досить непогано. А ось пропускали, можна сказати, необов’язкові голи. Ми створили дуже багато гольових моментів, і це проти чинного чемпіона країни. Проте, у нас у таких матчах часто не виходить реалізовувати свої нагоди. Завжди важко виграти, коли слабка реалізація.

Була якась епідемія – майже всі примудрилися не реалізувати свої моменти…

Таке буває. Я не скажу, що був якийсь тиск на нас. По-перше, голкіпер «Продексіма» Кирило Ципун здорово зіграв, у багатьох моментах виручав, тягнув. І коли не йде у вирішальній грі, не залітає, воротар тягне – наступає момент нервів, коли просто не йде.

«ХІТ» вже сфокусувався на півфінальній серії плей-офф проти «Урагану», яка стартує 17 квітня. Як готується наша команда?

Стандартна підготовка до такого рівня матчів. Ми за тією ж схемою готувалися і до чвертьфінальної серії проти «ІнБев». Але тут інша команда, інші ігрові моменти. І ми вносимо поправку на стиль «Урагану», на їхні нюанси. Тренерський штаб підготував багато відео-матеріалів, де ми ще раз аналізуємо ігрові схеми івано-франківців та їхні комбінації. Готуємося по-бойовому, адже наші матчі з «Ураганом» постійно виходять бойовими – романтичного футзалу у нас мінімум, а на перший план виходить боротьба, де все вирішують дрібниці, все «на тоненького».

А ви з гравцями «Урагану» спілкувалися у збірній про майбутню півфінальну серію?  

У нас у збірній гарна атмосфера, ми завжди спілкуємося на різні теми. Але конкретно про півфінал розмов не було, ми були сконцентровані на матчах проти Данії. А коли роз’їжджалися зі збірної, попрощалися і сказали: «До побачення у плей-офф на паркеті Івано-Франківська та Києва».

У цьому сезоні «ХІТ» в чемпіонаті розбив «Ураган» 7:2 вдома, але поступився на виїзді 1:2 через прикрий штрафний. Зараз буде нова історія, адже будь-яка помилка може стати фатальною, а третій-четвертий матч може стати останнім.

Так! Потрібно виходити на кожен матч з настроєм, що кожна гра остання і здобувати результат. Буде непроста серія, як було непросто виграти фінал Кубку. Але там один матч, хоча і вирішальний, а у плей-офф потрібно здобути три перемоги швидше, аніж суперник. Тут потрібно в кожній грі починати з чистого аркушу паперу, віддаватися повністю грі і здобувати перепустку у фінал Екстра-ліги.

Що буде найважливішим у цій серії?

«ХІТ» може переграти «Ураган» за рахунок згуртованості команди, всіх хлопців. За рахунок організації гри, уваги на майданчику. А головне – потрібна висока реалізація створених моментів.

Спілкувався: Лев Галушко, прес-служба ФК «ХІТ»

Фото: Андрій Потапов, Запоріжжя, АФУ та ФК «ХІТ»

Яндекс.Метрика