Новини

СУПЕРНИКИ “ХІТА” ПО ЛІЗІ ЧЕМПІОНІВ: ОСНОВНІ ЗМІНИ МІЖСЕЗОННЯ

Трансферне літо у футзальному світі триває. І багато хто зараз намагається або залатати дірки після відходу провідних гравців, або ж підсилити склад. Особливо це стосується тих колективів, які представлятимуть свої країни у новому сезоні Ліги чемпіонів. Тож, Артем Терентьєв на футзальному порталі «5х5» вирішив зробити дайджест останніх трансферних новин від суперників нашого «ХІТа» по Основному раунду Ліги чемпіонів – іспанської «Джимбі Картахени», польського «Рекорду» та бельгійського «Андерлехту».

«Джимбі Картахена» (Іспанія)

Безумовно, почнемо ми з команди, яка, мабуть, здивувала багатьох, ставши чемпіоном Іспанії. «Джимбі Картахена» дебютує у Лізі чемпіонів, але при цьому апріорі вважатиметься фаворитом своєї групи, оскільки клас іспанських команд відомий всім. Однак, судячи з тих кадрових втрат, які відбулись у команди з Картахени під час нинішнього міжсезоння, може постати питання не тільки про статус фаворита у своїй групі у Лізі чемпіонів, а й про можливість відстояти чемпіонський титул на внутрішній арені. Судіть самі: з команди пішли одразу троє провідних гравців чемпіонського складу: БебеЛукао та Хаві Мінгес. Усі троє пішли у «Мовістар Інтер». Причому, для Бебе цей перехід став поверненням до складу «інтеристів», а ось для кандидата до збірної Бразилії Лукао (українські вболівальники мають його пам’ятати за матчами міжнародного турніру, який проходив у литовській Йонаві, де цей футзаліст грав проти збірної України. – А. Т.) та претендента на поїздку на ЧС-2024 у складі збірної Іспанії цей трансфер – серйозне підвищення. Але водночас – це серйозна проблема для Дуди, який був змушений шукати їм заміну. Сюди також варто додати факт відходу з команди таких гравців, як Денніс Бертод (учасник Євро-2022 (U-19) у складі збірної Італії), Саура та Хуанан. Але ж по факту – у порівнянні з цими кадровими втратами відхід лідерів до «Інтера» є більш болючим для колективу з Картахени.

Втім, чинні чемпіони Іспанії вже плідно попрацювали на трансферному ринку. Головним трансфером для картахенців можна вважати прихід бразильця Жонатана Ліньяреса, який у минулому сезоні захищав кольори «Осасуни Магни». Цей гравець уклав угоду з «Джимбі Картахеною» на два роки. Також варто звернути увагу на перехід зі стану чемпіона Франції «Етуаль Лаваллуаз» одного лідерів французької збірної Сухейла Мухудіна, якого ми побачимо на ЧС-2024, так само як і одного з лідерів збірної Таїланду Мухаммада Османсусу, який ще у минулому сезоні був одноклубником українця Миколи Микитюка по «Кордобі Патрімоніо». Підсилив склад «Джимбі Картахени» Франсіско Кортес, останнім клубом якого був «Мансанарес». Варто зазначити, що наразі Кортес разом з трьома новими одноклубниками по «Джимбі Картахені» знаходиться у тренувальному таборі збірної Іспанії, і, можливо, Федеріко Відаль візьме цього гравця на «мундіаль». Ще одним новачком «рохібланкос» став Гон Кастехон, який у минулому сезоні був лідером «Альзіри», котра, щоправда, не змогла втриматись у Прімері та повернулась у Сегунду.

Також «Джимбі Картахена» продовжила співпрацю з Хесусом ІзікердоВалтіньйо (має досвід виступів за «Ель-Посо» та «Стортінг». – А. Т.) та гравцем збірної Італії Моттою.     

«Рекорд» (Польща)

У команди з Бєльсько-Бяли, яка у цьому році святкує свій 30-річний ювілей, наразі, судячи з новин, які надходять зі стану 7-разового чемпіона Польщі, є дуже вагомі втрати. Саме такими можна вважати перехід Томаша Лютецького, а також одного з найкращих бомбардирів за всю історію польського футзалу, яким є Артур Поплавскі, до катовіцького «АЗС УШ», який повернувся до ФОГО Екстракласи. Особливо це стосується саме Поплавського, який відіграв за «Рекорд» 12 років та забив 195 голів за «зелено-білих». Також стан бєльчан залишили двоє легіонерів – це чех Міхал Сейдлер та українець Тарас Королишин, який розпочне новий сезон у хорватському «Ново Врієме». Таким чином, у «Рекорді», який традиційно вважався одним з найбільш «українських» футзальних клубів Польщі, у новому сезоні не буде жодного гравця з українським паспортом.  

Натомість, стан «рекордистів» поповнили четверо гравців. По-перше – повернулися з оренд двоє гравців. Це Каміл Сурмяк, який у минулому сезоні грав за «БСФ», а також учасник Євро-2022 (U-19) у складі збірної Польщі Мілош Кжемпек, котрий повернувся з «Відзева». За словами відомого польського футзального коментатора Рафала Кжишки, який проаналізував роботу «Рекорду» на трансферному ринку для сайту futsal-polska.pl, Сурмяк та Кжемпек – «рекордисти» до мозку кісток, які чудово знають філософію клубу (обидва виконавці являються вихованцями команди з Бєльсько-Бяли. – А. Т.). А ось що стосується придбань, то тут усе набагато цікавіше.

Наразі стан «Рекорду» поповнили двоє новачків. Обидва – представники іспанського футзалу. Один з них – Ерік Панес, який у минулому році захищав кольори «Альзіри», котра, як вже було згадано вище, розпочне новий сезон у Сегунді. За словами того ж таки Рафала Кжишки, іспанський футзаліст, швидше за все, конкуруватиме з Міхалом Мареком за місце основного «стовпа». Що стосується іншого новачка, то ним став Дела, який у минулому сезоні грав за клуб Сегунди «Уніон Африка Сеуті», за який забив 11 голів. А до того багато сезонів захищав кольори «Леганеса». Наставник «Рекорду» Чус Лопес сподівається, що досвід Дели допоможе «Рекорду» як у матчах ФОГО Екстракласи, так і у Лізі чемпіонів.

Також є інформація про те, що «Рекорд» готує ще один трансфер, але наразі – без деталей.

«Андерлехт» (Бельгія)

Переходимо до команди, яка прийматиме у себе матчі групи 1 Основного раунду Ліги чемпіонів. «Андерлехт» не зміг у минулому сезоні вийти вдруге поспіль до «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів. Тим не менш, така задача стоятиме перед бельгійським клубом на старті вже у новому сезоні. А поки що подивимось на те, наскільки зміниться склад «пурпурових» у новому сезоні.

Почнемо з того, що стан бельгійської команди залишили двоє воротарів, які у різний час виступали за «Бенфіку». Це Кріштіану, а також голкіпер збірної Бразилії Дієго Ронкальйо. Також з «Андерлехта» пішов один з лідерів збірної Хорватії Франко Єловчич, який, у новому сезоні виступатиме за сплітську «Торсиду». Окрім того, у новому сезоні ми не побачимо у складі бельгійського клубу представника збірної Сербії Драгана Томіча, бразильця з азербайджанським паспортом Рафаела Вілелу, а також Ердема Куса та Марка Кампаса.

А ось що стосується підсилення складу, то тут «Андерлехт» зміг оформити топ-трансфер. Склад чемпіона Бельгії поповнив чемпіон світу – 2016, віцечемпіон світу – 2021, найкращий воротар ЧС-2016 та ЧС-2021 Ніко Сармієнто, який у минулому сезоні виступав на «Нойю Портус Апостолі». Він є основним воротарем збірної Аргентини, з якою вже 15 вересня збірна України зіграє на чемпіонаті світу в Узбекистані. Тож, до цього воротаря – особлива увага. І, швидше за все, він буде основним в оновленому «Андерлехті». Хоча при цьому бельгійський клуб також «підписав» ще одного воротаря – Джованні Данті, який перейшов з японської «Нагої Оушенз». Але, швидше за все, він буде дублером Сармієнто.   

Окрім Данті, з чемпіонату Японії перейшов бразилець Дарлан. Він був одноклубником Джованні Данті у «Нагої Оушенз», і разом з ним перейшов до «Андерлехту». Також цей 35-річний гравець відомий за виступами у таких командах, як «Карлос Барбоза» та «Мовістар Інтер». Але найбільш помітними стали ті трансфери, які «Андерлехт» зробив не на азійському, а на європейському ринку. Зокрема, неможливо не відзначити перехід до бельгійського клубу нашого старого знайомого – одного з провідних гравців збірної Хорватії Антоніо Секуліча, який у минулому сезоні виступав зі «Олміссум», і двічі перетинався з «ХІТом» у Лізі чемпіонів. Тепер же він гратиме проти «ХІТа» вже у футболці «Андерлехту». Ще одним новачком «пурпурових» став Лукас Перін, який у минулому сезоні грав з Миколою Микитюком за іспанську «Кордобу Патрімоніо».   

Наразі це всі новини зі стану суперників «ХІТа» по Основному раунду Лізі чемпіонів станом на даний момент. Нагадаємо розклад матчів Основного раунду Ліги чемпіонів у групі 1.

23 жовтня.
18.00.
 «Джимбі Картахена» (Іспанія) – «Рекорд» (Польща)
21.00. «Андерлехт» (Бельгія) – «ХІТ» (УКРАЇНА)

24 жовтня.
18.00. «ХІТ» (УКРАЇНА)
 – «Джимбі Картахена» (Іспанія)
21.00. «Андерлехт» (Бельгія) – «Рекорд» (Польща)

26 жовтня.
18.00.
 «ХІТ» (УКРАЇНА) – «Рекорд» (Польща)
21.00. «Андерлехт» (Бельгія) – «Джимбі Картахена» (Іспанія)

Час початку матчів – київський.

Нагадаємо, що до Елітного раунду вийдуть три команди з групи.

Джерело: Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Яндекс.Метрика