Новини

ЄВГЕН СІРИЙ: «ЧЕМПІОН, АБО НЕ ЧЕМПІОН – НЕ МОЖНА БУТИ ОСТОРОНЬ ВІД ВІЙНИ»

Універсал ФК «ХІТ» та збірної України з футзалу Євген Сірий підбив підсумки чемпіонського для нашої команди сезону 2022/2023, розкрив секрет – що стало запорукою успіху в Екстра-лізі, згадав про збірну України та розповів про свою волонтерську діяльність:

Євген, вітаємо увесь наш клуб та вболівальників з першим історичним чемпіонством в Екстра-лізі, яку б ти дав оцінку команді за цей сезон за десятибальною шкалою?

– Одинадцять.

Чому одинадцять? Обґрунтуй.

– Тому що тільки гравці знають внутрішню кухню команди, через що ми пройшли, через які труднощі. Що ми відчували, різні відносини між гравцями та тренерами. Тому я вже хлопцям сказав – ми зробили титанічну справу, і останні матчі ми зґуртувалися між собою, і завдяки цьому просто вигризли це чемпіонство. Це дорого коштує, тому оцінка – одинадцять з десяти.

Добре, а що тоді не вийшло у Кубку України?

– Я  скажу так – футзальні люди у нас в країні знають, якщо ти виграєш кубок, то майже 99 відсотків ти не виграєш чемпіонат. Тому, може в цьому сезоні нам не потрібен був кубок (посміхається – прим.). Якщо серйозно, то це тяжке питання що не вийшло у кубку… Ми пройшли «Ураган» на доволі ранній стадії, не було грандів у чвертьфіналі та півфіналі, і ми потужно їх пройшли. І мабуть вже всі повірили, що ми візьмемо цей кубок дуже легко. Але, не склалося. Тому будемо працювати в наступному році, щоб зробити золотий дубль.

У тебе є досвід виступів у Лізі чемпіонів, ти пограв закордоном, що буде найважчим для «ХІТа», адже ми по факту є новачками футзальної Ліги чемпіонів.

– Потрібно, щоб гравці повірили у себе, не хвилювалися, не боялися суперників. Можливо нам буде легше, якщо ми будемо починати з ранньої стадії. Я думаю, все у нас буде добре. Головне – якісно підготуватися і в бій!

Найважчий матч «ХІТа» у цьому сезоні?

– Мабуть всі матчі півфінальної та фінальної серій були важкі. Ми відіграли 10 матчів менше ніж за місяць, і більшість з них були не по 40 хвилин, а по 50 якщо з додатковим часом, а то і більше, коли були серії пенальті. З «Енергією» ми витягнули матч за три секунди до кінця, потім вони за секунду до кінця основного часу. Тож, я вважаю, що і півфінальна серія, і тим більше фінальна були дуже важкими.

– За рахунок чого «ХІТу» вдавалося виривати перемоги в серіях саме у вирішальних, п’ятих матчах?

– Якщо подивитися статистику – майже завжди хто забивав першим, той і вигравав матч. Тому, всі грали дуже обережно, як то кажуть до першого голу. І якщо відповідати на запитання «за рахунок чого?», то за рахунок настрою. Настрій був такий, що треба, треба усім віддати у грі все. Виключити помилки, які ми робили в матчах, які програвали. Налаштуватися на останній бій, і все у нас буде добре.

Ви із Сергієм Журбою – найтитулованіші діючі гравці команди, якщо брати історію ваших виступів. Які ви підказки робили протягом матчів плей-офф своїм партнерам?

– Скажу чесно, не тільки ми робили підказки. А ще Євген Семенович Ривкін, який писав смс-кі і перед матчами, і після ігор. В основному він робив упор на тому, щоб не хвилюватися, не розганяти якусь паніку, головне – не сваритися, не шукати винних. А ще – тримати гру під контролем та не робити дурних помилок.

– Три ключові слова, які охарактеризують нашу команду в цьому сезоні…

– Характер. Бійці. А під кінець сезону – маленька сім’я, яка знаходиться на стадії формування.  

У матчах проти «Енергії» та «Урагана» було багато штовханини, жовтих карток та жорстких стиків. Як потім гравці спілкуються після таких двобоїв у збірній України?

– Нормально. Майже ніхто не згадує такі моменти у збірній. Це національна команда, ти повинен як професіонал приїхати у збірну і сфокусуватися тільки на матчах збірної команди. Тому що це твої партнери, і ми одне ціле, і ніяких розладів немає бути.

Які перспективи збірної України?

– Всі розуміють, що після Чемпіонату Європи 2022 ми планку підняли дуже високо. Навіть з тим фартом, з яким ми вийшли з групи, у підсумку ми досить непогано виступили. І в останньому матчі на турнірі нам просто трішки забракло сил. У грі проти оркостану нам якраз фарту і забракло. А у поєдинку проти Іспанії вже не було сил та емоцій, вони пішли всі на боротьбу в попередньому матчі. Тому було дуже важко. Україна показала непоганий рівень і у відборі до Чемпіонату Світу-24 – ми не програли жодної гри на попередньому етапі. Виграли турнір в Молдові. Тому треба тримати цей рівень і рости.

ФК «ХІТ» та наші друзі з компанії «Еней» постійно допомагають ЗСУ. Ти у себе в Instagram постійно проводиш різні збори та акції на підтримку Сил оборони України. Розкажи, кому саме ти допомагаєш?

– 90 відсотків випадків – це друзі або мої знайомі, які мені пишуть яка конкретно потрібна допомога. Максим Войток та я, ми коли разом зібрали – то його друзі були. А так, в основному, це мої знайомі, які боронять нашу Батьківщину на фронті, за що їм низький уклін. Це просто неймовірні люди! Завдяки їм ми можемо повноцінно жити, грати у футзал, займатися улюбленою справою. Не можна просто сидіти, коли наші військові віддають життя за нас. Перший збір був, коли мені батько написав, що потрібно зробити збір на автівку для ЗСУ, і так пішло, і пішло далі. Я не скажу, що у мене прям такий популярний Інстаграм, але є люди, які постійно допомагають, майже на кожний збір вносять свій внесок. Є знайомі наші кіберспортсмени досить відомі, той же Олексій Форлан з «Колосу», він дуже багато коштів перераховує для наших воїнів. В перші місяці війни хлопці з кібер-клубу «NAVI» дуже багато допомагали. Спортивний світ дуже широкий, і я всім дякую за кожну гривню, хто вносить кошти – завдяки цьому ми закриваємо збори і передаємо допомогу хлопцям на передову. Чемпіон ти, або не чемпіон – не можна бути осторонь від війни.

Ніхто не сумнівається, що ми разом переможемо?

– Так, це беззаперечно!

Записав – Лев ГАЛУШКО

Яндекс.Метрика