Новини

ЄВГЕН РИВКІН: «ПРИЄМНО, ЩО ГРАВЦІ «ХІТА» ГІДНО ЗІГРАЛИ НА ЄВРО-2022»

У жовтні минулого року Заслужений тренер України Євген Ривкін, пропрацювавши три з половиною роки на посаді головного тренера національної збірної Литви, залишив литовську землю та повернувся до рідної України. А вже наприкінці грудня фахівець очолив нашу команду. Журналіст порталу www.ua-football.com Анатолій Хамаєв поговорив із Євгеном Семеновичем про литовський етап у його тренерській кар’єрі, про те, які зміни він побачив у футзалі українців після своєї майже чотирирічної відсутності в Україні. І, звичайно, відомий тренер з футзалу поділився своєю думкою про чемпіонат Європи, який щойно завершився:

– Ваші враження від роботи зі збірною Литви? Чи задоволені загалом литовським етапом своєї тренерської кар’єри?

– Це досить складний та досить цікавий етап роботи. Дуже складно зробити збірну команду в країні, де немає професійного футзалу, внутрішній чемпіонат дуже швидкоплинний і, головне, це розуміння і філософія самої гри, яку в момент, коли я прийшов у команду, складно було назвати футзалом. Швидше, це був футбол у залі. Саме футбол! Тобто гравці, щоб не нудьгувати взимку, просто грали футбол у залі за правилами футзалу. Дуже складно було перевернути цю ситуацію, дуже великий був опір із різних сторін. Плюс пандемія Ковід-19 не дала можливості провести достатню кількість сильних спарингів. Взагалі, це тема для окремої розмови. Але, зрештою, Литва отримала команду, яка досить гідно зіграла в Кубку Світу 2021, і цей факт визнали багато фахівців та експертів. Кілька гравців перейшли до професійних клубів італійської Серії А. І, головне, є нормальна боєздатна команда, яка вже може вирішувати певні завдання. Як буде далі – покаже час. Дуже сподіваюся, що футзал у Литві продовжить свій розвиток.

Щодо мене, то занесу цей період собі в актив. Тому що це був вихід із певної зони комфорту, те, що просто необхідно кожному тренеру для розвитку. Це нові знайомства з хорошими людьми і не дуже хорошими, нові знання, нові враження, нові емоції. У мене залишилися чудові взаємини з керівниками литовського футболу та футзалу, моїм чудовим тренерським штабом та гравцями команди.

Тренер ХІТ Євген Ривкін: В Україні підростають непогані гравці, але дуже не вистачає хороших арен - изображение 1

– Євгене Семеновичу, а які у Вас були плани по закінченню контракту з Литовською федерацією футболу?

– Варіанти були різні. Не приховую, розглядався варіант продовження роботи в Литві, але все ж таки було вирішено не продовжувати контракт. Були варіанти продовжити роботу в одному із європейських клубів. Але за цей період я отримав багато нової інформації та нових знань. І мені хотілося це застосувати на практиці. На жаль, робота з непрофесійними гравцями ускладнює застосування багатьох методичних новинок у тренувальному процесі. Тому я радо прийняв запрошення президента ФК ХІТ Володимира Анатолійовича Котляра. ФК ХІТ – це професійний футзальний клуб із великими амбітними завданнями. Завжди приємно працювати із командою, яка ставить максимальні цілі!

– Що нового побачили в українському футзалі після повернення з “далеких мандрівок”?

– Футзал не стоїть на місці. Він розвивається. Можливо, не так швидко, як би хотілося, але треба враховувати наші реалії. Проте з’являються нові добрі гравці. Проводяться змагання для дітей та юнаків. Я вважаю, в Україні підростають непогані молоді гравці, які мають змогу грати із сильними закордонними суперниками у молодіжній та юніорській збірній. Але дуже не вистачає хороших спортивних арен. Після роботи в Литві це дуже впадає у вічі.

– Яку задачу ставите перед своєю новою командою у поточному сезоні? За своїм потенціалом, на яке місце може розраховувати “ХІТ”?

– ФК ХІТ завжди ставить перед собою максимальні завдання. Інша справа, що вирішення цих завдань процес дуже складний та трудомісткий. Нам із гравцями належить виконати велику роботу для досягнення бажаного результату. Плюс зміна тренера – це певний непростий період для команди. Тому ми зараз йдемо від гри до гри і ставимо собі просте завдання – перемога в кожному конкретному матчі. Ну а який у нас потенціал – ми зможемо побачити після закінчення сезону.

– Що скажете про виступ збірної України на чемпіонаті Європи у Нідерландах? Четверте місце відповідає рівню нашої збірної чи могли виступити краще?

– Моя відповідь буде короткою. Команда виступила гідно і зробила собі добрий плацдарм для вирішення медальних завдань у майбутньому. Видно контури боєздатного колективу, який може і повинен зростати і досягати поставленого результату. Далі все залежить лише від самих хлопців та тренерського штабу. На мою думку, вони вже відчули, що можуть грати проти будь-якого суперника. Ну, і, звісно, ​​дуже приємно, що у складі національної збірної гідно виступили гравці команди ХІТ.

Джерело: www.ua-football.com

Яндекс.Метрика